bouwerskontakt

vereniging voor bouw en onderzoek van muziekinstrumenten

Waarom zou je zelf een muziekinstrument willen bouwen?

Op deze vraag worden in de praktijk verschillende antwoorden gegeven. De één bouwt om "wat te doen te hebben", de ander heeft een duidelijk muzikaal doel voor ogen: muziek maken op een zelfgemaakt instrument is vaak heel inspirerend.
Sommige mensen bouwen voor zichzelf, anderen willen hun partner een plezier doen met een met liefde gemaakt instrument. Maar er zijn ook amateurbouwers die van tijd tot tijd een werkstuk verkopen en daarmee de uitgaven van hun hobby bekostigen.
Sommige soorten instrumenten zijn nergens te koop, of heel duur. Ook dat kan een reden zijn om ze liever zelf te maken.
Er zijn mensen die eenvoudige instrumenten maken voor educatieve doeleinden, zoals om kinderen de beginselen van muziek en akoestiek te leren. En wat is er leerzamer dan om die instrumenten samen met je kinderen (of je kleinkinderen) te maken!

Moet je een goede speler zijn om muziekinstrumenten te kunnen maken?

Het is meestal een voordeel wanneer je een instrument bouwt dat je ook enige ervaring hebt met het spelen ervan. Er zijn echter verschillende voorbeelden van bouwers die dat niet, of niet goed kunnen maar die toch instrumenten (van soms verrassend goede kwaliteit) maken voor anderen.
Het onderhouden van contacten met ervaren spelers kan voor elke instrumentenbouwer heel nuttig zijn: het werkt stimulerend om de lat steeds een stukje hoger te leggen!
Van heel eenvoudig tot heel bijzonder, experimenten of historische technieken.
Het is mogelijk om met eenvoudige middelen (gereedschappen en materialen) leuke instrumenten te maken, waarop je ook volwaardig muziek kunt spelen. Regelmatig staan in De Bouwbrief artikelen over zulke instrumenten, variërend van een dwarsfluitje van vlierhout, een draaiorgeltje van karton (uit een bouwpakket) tot een simpel volksinstrument als een Hongaarse citer.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we bouwers die exacte kopieën willen maken van beroemde historische instrumenten, zoals blokfluiten, gitaren, violen, huisorgels en klavecimbels. Tussen de eenvoudigste zaken en de exacte kopieën is er een breed middenveld, waar we instrumenten vinden die om uiteenlopende redenen zijn gemaakt. Een orgeltje dat moet passen in de achterbak van een auto. Een blokfluit voor iemand met korte vingers. Een gitaar waarin moderne kunststoffen zijn gebruikt. Andere experimenten met houtsoorten, ontwerpen en klankkleuren. Er is zoveel mogelijk!

Waarom bouwgroepen?

Bij de bouw van een muziekinstrument komt heel wat kijken: een bouwtekening, materiaalkeuze, specialistisch gereedschap, diverse technische vaardigheden, kennis van akoestiek, et cetera.
Die dingen leer je niet eenvoudig in je eentje en van papier: veel efficiënter - en meer motiverend - is het om gezamenlijk te bouwen en kennis en ervaringen te kunnen uitwisselen. Je kunt het ook zien als, bijvoorbeeld, een cursus houtbewerken, maar dan met als einddoel het muziekinstrument van je keuze.

Het is niet verplicht, maar wel aanbevelenswaardig om je als bouwer aan te sluiten bij één van de bouwgroepen van het Bouwerskontakt. Want daar worden nieuwkomers goed opgevangen.
Hoe leerzaam het ook kan zijn om als beginnend bouwer zelf alles uit te zoeken (en daarbij te leren van de fouten die je daarbij onherroepelijk maakt), het is veel prettiger om deskundige informatie te krijgen over materialen, werktekeningen, gereedschappen en over zaken als het stemmen en onderhoud van de instrumenten.