bouwerskontakt

vereniging voor bouw en onderzoek van muziekinstrumenten

bouwgroep doedelzak en draailier

Deze bouwgroep houdt zich bezig met instrumenten die bekend zijn uit de traditionele Europese volksmuziek. Zowel de doedelzak als de draailier hebben een lange historie, van de middeleeuwen via de barok tot in de moderne tijd.

Guus Vennik met draailier

De eerste afbeelding van een draailier, een gemechaniseerde vedel, is gevonden op de kathedraal van Santiago de Compostella in Spanje. Een stenen beeldje van twee monniken die samen op een draailier spelen is daar geplaatst in 1150. Het instrument is verspreid geraakt in heel Europa en werd en wordt nog steeds in Nederland gespeeld. Je kunt er allerlei soorten muziek op spelen waaronder popmuziek, zoals Sting bewees.

De klank van beide instrumenten wordt gekenmerkt door de bourdon: enkele pijpen of snaren die steeds dezelfde toon laten horen, waarboven dan een melodie gespeeld wordt.

Joop Kaasjager met citole

Guus Vennik, Manfred Vennik en Joop Kaasjager treden regelmatig op (in historische kleding) in de muziekgroep Krebbel met hun zelfgemaakte draailieren, Nederlandse doedelzakken en citole. De citole is een historisch tokkelinstrument.

contactdagen

Doedelzak & draailier is binnen het Bouwerskontakt een kleine bouwgroep en heeft de afgelopen twee jaar geen eigen contactdagen georganiseerd.
Pijpmakers en houtdraaiers zijn welkom op de contactdagen van de bouwgroep houtblaasinstrumenten.

doedelzakbouw

Ben je geïnteresseerd in de bouw van Nederlandse doedelzakken: dan word je uitgenodigd bij de bouwgroep houtblaasinstrumenten om daar ervaringen uit te wisselen.

draailierbouw

Als je vragen hebt over de bouw van een draailier kun je terecht bij de coördinator van de bouwgroep Guus Vennik: 026 3334240.

Hieronder zie je de verschillende fasen van de bouw van een draailier