bouwerskontakt

vereniging voor bouw en onderzoek van muziekinstrumenten

opmerkelijke instrumenten

De gitaar, de fluit, de viool - om maar een paar muziekinstrumenten te noemen - kent iedereen. Maar dat gaat misschien niet op voor - bijvoorbeeld - de talharpa, de citole en de ranket: opmerkelijke instrumenten die je wellicht nog nooit gezien of gehoord hebt.

Deze curieuze instrumenten vind je hier, met bij elk instrument een link naar de Bouwgroep waar er aan gewerkt is.

citole

citole

De citole is een middeleeuws muziekinstrument. Het is een tokkelinstrument met vier snaren. De citole is één van de historische instrumenten in gebruik bij de muziekgroep Krebbel. Bouwer: Joop Kaasjager.
bouwgroep: doedelzak en draailier

nyckelharpa

nyckelharpa

De nyckelharpa is een Zweeds volksinstrument. De snaren worden met een speciaal gevormde strijkstok gestreken. Bouwer: Ton Pel. Bekijk een filmpje over de bouw van een nyckelharpa.
bouwgroep: doedelzak en draailier

organetto

organetto

Organetto naar Leonardo da Vinci, gebouwd door Reijnier Kloeg. Het belangrijkste verschil met onze moderne accordeon is wel dat het geluid geproduceerd wordt door pijpen, en niet door tongen.
Meer informatie
bouwgroep: orgels

ranket

ranket

Dit is een prototype van barok basranket in Bes-contra. Op het dubbelriet na, is het volledig 3D geprint, met de selective laser sintering (SLS) techniek. Het is afgeleid van instrument W.Wijne nr. 3 dat te vinden is in het Musikinstrumentenmuseum in Berlijn, catalogusnummer 64. Ton Pel ontwierp het 3D-model. Op de foto ontlokt hij de eerste tonen aan het instrument. In de cilinder zijn tien conische boringen met elkaar verbonden. Ze vormen samen een lange, opgevouwen, pijp. Vandaar de benaming wurstfagot (D) en cervelat (Fr). Laagste toon tot nu toe is G1# (51,9 Hz).
bouwgroep: houtblaasinstrumenten

talharpa

talharpa

Een eenvoudig soort harp dat zijn oorsprong heeft in Skandinavië. Bouwer: Guus Vennik.
Bekijk een diashow van het bouwproces van de talharpa.
bouwgroep: doedelzak en draailier