bouwerskontakt

vereniging voor bouw en onderzoek van muziekinstrumenten

Het "Memling" Portatief: Een nieuw boek van Walter Hoeven

Verslaglegging van de literatuurstudie en het iconografisch onderzoek naar het portatief in het Bourgondië van de 15de eeuw. Beschrijving van de reconstructie met foto's, werktekeningen en maten. Repertoire uit manuscripten. Met literatuurverwijzing.

Toen de schrijver van dit boek op 41-jarige leeftijd getroffen werd door een ernstig herseninfarct, werd hierdoor zijn carrière als docent en dirigent abrupt afgebroken. Op zoek naar een zinvolle invulling van de rest van zijn leven stortte hij zich jarenlang op de studie en het onderzoek naar het portatief in het Bourgondië van de 15de eeuw en de reconstructie daarvan. De resultaten van dit onderzoek en de verslaglegging van de reconstructie van het betreffende instrument zijn vastgelegd in dit boek. In het eerste deel wordt algemene achtergrondinformatie gegeven over het portatief. Het tweede gedeelte behandelt de reconstructie van dit instrument uit de 15de eeuw aan de hand van de schilderijen van Hans Memling en het traktaat van Arnaut van Zwolle. Dan volgt een stapsgewijze verslaglegging van de bouwfases van het betreffende instrument met foto´s van het bouwproces. Gedetailleerde werktekeningen zijn toegevoegd met maten en een mensuurtabel voor de portatiefpijpen. Voor het bespelen van dit portatief is in deel drie een keuze weergegeven uit het repertoire dat in manuscripten uit die tijd bewaard is gebleven.

Bevat een uitgebreide literatuurverwijzing.

Het "Memling" Portatief (224 pagina's, ISBN: 9789463429436)
is gepubliceerd via het self publishingplatform Mijnbestseller.nl.
Het boek is te koop bij de uitgever: www.mijnbestseller.nl
Prijs: €29,95.

Over Walter Hoeven
Walter Hoeven werd in 1950 geboren in Lage Zwaluwe. Zijn onderwijsbevoegdheid behaalde hij aan de toenmalige Pedagogische Academie te Oudenbosch. Tijdens deze studieperiode volgde hij diverse cursussen koordirektie. Naast zijn docentschap Nederlands en muziek behaalde hij het Staatsexamen Conservatorium Schoolmuziek A. Vanaf zijn 16de jaar dirigeerde hij verschillende kerkkoren. Ook was hij vaste dirigent van het operagezelschap Concordia te Tilburg. Om zich op muziekgebied verder te bekwamen ging hij in zijn vrije tijd als extraneus aan de Universiteit in Utrecht Muziekwetenschappen studeren. Voor hij dit echter kon afronden, werd hij in 1992 getroffen door een ernstig herseninfarct. Hierdoor werd zijn carrière als docent en dirigent abrupt afgebroken.

E-mail:
walterhoeven@home.nl
Websites:
http://www.mijnbestseller.nl/books/108836
http://www.mijnbestseller.nl/walterhoeven
https://youtu.be/5DvCKBBAeBc